HISTÒRIA DE LA BURGESIA RURAL DE QUART DE LES VALLS A PRINCIPIS DEL SEGLE XX

0
592

Treball: Carme Rosario Torrejón 

I. La societat de Quart de les Valls des de l’Edat Mitjana fins a l’època contemporànea.

Ja des dels temps de l’Edat Mitjana, observem com després de la Conquesta i conseqüent reploblació de la franja eptentrional del territori valencià, diferents famílies que van participar en aquesta nova empresa foren afavorides per part de la Casa Reial, mitjançant concessions i títols que els permeteren per petuar-se durant segles com les principals elits de la zona.

En el nostre cas això és un fet més que apreciable en l’àrea de Sagunt i concretament en la zona de les Valls, on vivien diversos llinatges que, posteriorment, per a afermar i consolidar el seupoder, acabaren establint enllaços matrimonials entre ells. Aquesta era una estrat`gia social que els permetia continuarprojectant-se i mantenir-ne l’estatus, alhora que engrandia el seu patrimoni.

Òviament la projecció i consecució de títols per part dels seus integrants no va succeir de manera sobtada sinó mitjançant els diferents favors i tractes que feien amb la Corona. Es tractava d’un sistema d’ascens social on el cavaller participant en la Conquesta ocupava, en un primer moment, allò que denominaríen com l’escaló de la baixa noblesa. A posteriori, aquest aconseguia mèrits o accions que li permetientenir majors reconeixement, incrementant tant la seva popularitat com la de la seva família. Aquest serà el cas dels barons de Quart, els barons de Benifairó, els comptes de Faura, els comptes d’Almenara o els marquesos de Benavites.

Per a continuar llegint la interessant publicació d’aquest treball i de tota la revista BRAÇAL, el poden fer en les distribuïdores:

  • Librería El Puerto – Port de Sagunt
  • Llibreria Tres en Ratlla – Sagunt
  • Llibreria La Seu Espai d’Art – Sagunt

A continuació poden escoltar l’entrevista a Carme Rosario.

Per a escoltar en el mòbil, tocar on diu: Reproducir en navegador o bé descarregar-se l’aplicació de ivoox.

 

Deixar una resposta:

Please enter your comment!
Please enter your name here