Santa Teresita del Niño Jesús donarà xocolate i prim a tots els xiquets que vinguen a Benavites

0
455

Se celebra cada primer diumenge d’octubre instaurada pel Bisbe Vila. Aquest cap de setmana, del 4 al 6 d’octubre, seran els actes a celebrar

A partir dels anys 1927, trobem els antecedents de la festa a Benavites dedicada a Santa Teresita del Niño Jesús, que cada primer diumenge d’octubre se celebra sense interrupció, excepte els anys de Guerra Civil.

Va ser el seu impulsor Sr. José Juan Vila Martínez, fill predilecte de Benavites que va ocupar la seu episcopal de Girona des de 1925, fins a la seua defunció a València en 1932, les restes de la qual descansen en la Capella de la Comunió a l’església de La nostra Senyora dels Àngels excelsa patrona d’aquesta Vila.

En aquesta seu de Girona, des de temps remots se celebrava per part de les xiquetes la festivitat a Santa Teresita i pels xiquets, festejaven a San Tarsicio Màrtir. El llibre d’aquesta confraria, es va iniciar a Benavites, per separat xiquets-xiquetes en 1931, emplenant-se tots els anys fins a 1939, en el Llibre dels quals consten amb tota minuciositat les activitats que se celebren durant cada any, excursions, catecisme, cinema, etc. El senyor bisbe va regalar a la confraria una imatge de Santa Teresita que es va col·locar en una fornícula al costat del Presbiteri.

ENTREVISTA A JESÚS PEÑARROCHA

Col·laboraven en aquestes activitats diverses catequistes i els mestres donya Carmen Gimeno Serrano i don José María Cueco Adrián, subvencionant-se tots els esdeveniments amb una xicoteta aportació per part dels confrares i donatius de Confrares protectors, molt interessats en l’educació dels xiquets del nostre poble.

A partir de l’any 1939 es van reiniciar les activitats amb algunes modificacions, unificant a tots els confrares, xiquets i xiquetes, donant preferència als xiquets/es que han pres cada any la seua primera comunió.

Principalment el programa festiu consta d’ofrena de flors, actes lúdics, berenar per a tots els confrares, amb repartiment d’estampes i veles per a la processó, cercaviles, albaes, etc. Contribuint amb aquests esdeveniments al manteniment i propagació de les bandes de música, folklore valencià i el manteniment dels vestits de seda que els festers utilitzen en diferents actes del programa i que uns altres temps el nostre poble era una potència en l’elaboració de seda en el Regne de València, integrat recentment en el programa Rutes de la Seda.

Ens indica la gran acceptació d’aquesta sentida festivitat, el fet de comptar amb 300 afiliats, en una població amb un cens de 614 habitants, la qual cosa suposa la participació de molts xiquets i joves oriünds de Benavites i que resideixen en pobles pròxims, servint de llaços d’unió i confraternitat familiar per a no oblidar les seues arrels i tradicions dels nostres majors, amb la qual cosa podem afirmar amb rotunditat que és la festa més participativa de totes les que se celebren al nostre poble.

Durant les ofrenes en la missa, acte central dels actes festius, el cronista que subscriu farà lliurament a la Parròquia d’una ampli dossier que ha elaborat sobre la festa que se celebra, vida, obres i canonització dels pares de Santa Teresita, perquè puga ser consultat per tots els feligresos i molt especialment pels xiquets i xiquetes de la Confraria.

Jesús Peñarrocha Altabella

Cronista oficial de la Vila de Benavites

 

 

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí